Wat is hypnose en hypnotherapie

Je houdt zelf de regie

Bij hypnose en hypnotherapie blijf je je gewoon bewust van wat er gebeurt. Je gebruikt de suggesties van de therapeut alleen om je geest te ontspannen . Zo kom je beter bij je gevoel en je innerlijk weten. Een hypnotherapeut laat je dus niets tegen je eigen wil doen!
Bij hypnose denk je misschien als eerste aan een toneelhypnotiseur, die mensen rare dingen laat doen zonder dat ze het zich later kunnen herinneren.
Maar niets is minder waar als het om hypnotherapie gaat.

Hypnose maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, je fantasie. Doordat je je daarop concentreert ga je op in een innerlijke wereld. Je maakt je als het ware los van de buitenwereld.
Deze toestand wordt ook wel ‘trance’ genoemd in plaats van hypnose en betekent eigenlijk gewoon een staat van veranderd bewustzijn.

 

Dagdromen

Hypnose is een beetje als dagdromen. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen. Je gaat zo op in een film of je telefoon dat je niet merkt dat er tegen je gepraat wordt.  Of je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen.

Dit zijn vormen van spontane hypnose en voorbeelden van een veranderd bewustzijn.
In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance.

Als je ‘onder hypnose’ gaat, heb je daar zelf de regie over en die regie houd je ook

 

“Let your intuition guide you.

 

You are what you’ve been looking for.”

Bewezen effect

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Een voorbeeld hiervan is het onderzoek van Prof. M. Benninga van het AMC.

Hypnose kan ook als gedragsveranderende therapie worden ingezet, bijvoorbeeld als hulpmiddel om te stoppen met roken.

Daarnaast is hypnotherapie effectief als het gaat om stress-reductie, leren ontspannen, (voorkomen van) burn-out en het verminderen van pijn bij PDS.

Ook wanneer je wilt (leren) mediteren, maar het lukt je niet alleen, dan is hypnotherapie een zinvol alternatief met dezelfde positieve resultaten!

Bron NBVH