Medische hypnotherapie

Medische hypnotherapie is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandeling van lichamelijke klachten waarvoor geen aanwijsbare lichamelijke oorzaak is gevonden (SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten). Deze speciale vorm van hypnose verlicht en vermindert pijn en ongemak door bijvoorbeeld migraine, prikkelbare darm syndroom (PDS), tinnitus of chronische pijn.

De therapie bestaat uit een gecombineerde aanpak. Eerst wordt de lichamelijke klacht behandeld. Met hypnose sessies onderzoeken we de wisselwerking tussen wat jouw hersenen over je pijn geleerd hebben en je lichamelijke reacties daarop (mind-body interactie). Met die informatie leer je hoe je zelf weer de regie over je lijf terug kunt krijgen door je hersenen – en dus je lijf – op andere gedachten te brengen en ze zo als het ware te ‘resetten’.
Daarnaast ga je kijken naar wat jouw lichaam je probeert te vertellen met de klacht die je belemmert. Door dit in de therapie mee te nemen, kan het positieve effect van de eerste fase van de behandeling, langdurig worden behouden. Is er bijvoorbeeld een link te vinden tussen de tijd dat de klacht ontstond en eventuele gebeurtenissen die in die periode speelden? Of is er misschien sprake van opgestapelde emoties of spanningen waar je je niet van bewust bent? Wanneer je inzicht krijgt in de trigger van je lichamelijke klachten, kun je ervoor gaan kiezen om dingen anders aan te pakken en ook op die manier te werken aan je lichamelijke gezondheid.

Meer weten over de toepassing van hypnose in ziekenhuizen? NPO heeft de documentaire ‘hypnose op recept’ uitgezonden. Bekijk hem hier.
Liever lezen? Dit artikel vat de documentaire goed samen.